Välkommen att kontakta mig för konsultationer,
delvisa eller kompletta ritförslag för gamla och
nya trädgårdar

Trädgårdsdesign
Luna Ek
Strandvägen 17 A
518 32 Sandared

Telefon 0703 26 41 25
Epost: luna.ek@bredband.net
Hemsida: lunaek.se

Företaget har F-skatt

Du som vill ha konsulthjälp av mig!
Det är inget problem. Du skickar bara bilder på din tomt - video - och tomtritningen på posten eller mejl. Fotona bör vara tagna från olika vinklar, så att jag ser omgivningen runt omkring, samt trädgården sedd inifrån huset från åtminstone två håll. Utifrån detta gör jag en grundskiss.
Detta är ett kostnadseffektivt sätt om du inte vill ha en detaljritning.

Välkommen att höra av dig!

 

Feng Shuis principer inom trädgård

Jag designar alla typer av trädgårdar, lättskötta och allergianpassade, små som stora, helritningar eller delritningar, samt ger muntliga konsultationer om så bara önskas. Förutom allmän planering (rumsindelning), stensättning, växtval, färgkoordinering i rabatter ger jag förslag på alla typer av tilläggsbyggnationer, som altaner, lusthus, redskapsbodar och pergolasystem samt tips på pynt och trädgårdskonst för att få en komplett helhetsbild.

Mitt motto är balans, harmoni och personlighet. Strukturen, tidlösheten och helhetsbilden är viktigare än växterna i sig. Jag gör aldrig två trädgårdar lika, varje kund får sina behov och önskemål tillgodosedda. Huset och trädgården är en enhet. Viktigt att komma ihåg vi nybyggnationer, då jag bör vara med från första planeringen av huset på tomten.

Nyckeln till harmoni finns hos Feng Shui, den flera tusen år gamla vishetsläran om hur naturkrafterna samspelar med varandra, att elementen antingen stödjer eller konkurrerar med varann. Alla misslyckas vi ibland att få saker och ting att passa ihop såväl ute som inne. När det känns bra behöver vi inte bekymra oss, men när vi kört fast vet vi inte vad vi skulle gjort istället. Knepen till varför det blir si eller så har jag, efter ingående studier i Feng Shui i Singapore. Något som har varit till oerhörd hjälp för mig de sista åren i mitt arbete som trädgårdsdesigner.

Obs! Jag följer inte slaviskt Feng Shui’s principer, utan använder dem endast som ett hjälpmedel. För övrigt följer jag det västerländska gängse trädgårdsdesignprogrammets sätt att jobba.

Det viktigaste är att förstå sin egen natur och trädgårdstradition, att ta vara på det bästa från den egna kulturen. Obs! Feng Shui Gardening har absolut ingenting med japanska eller kinesiska trädgårdar att göra.

Att se och lära av naturen, där är ingenting rakt och kantigt -det är en bra inspirationskälla. Naturen är yin och byggnationer är yang. Mycket yangformer i trädgården kan passa i en miljö som ska ustråla pondus, men för ett privatboende blir det för hårt och stressigt. Det ska dock alltid finnas en kontrastverkan mellan mjukt och hårt, yin och yang, i storlek, form och färg både utomhus och inomhus. Genom att använda kunskapen om elementen och dess förhållande sinsemellan i väderstrecken gör att man kan fånga ljuset på ett magiskt sätt och återspegla det så att helheten blir mycket vacker. Intressant är också hur urkraftsprincipen påverkar oss, var vi trivs och mår väl i miljön runt omkring oss, något som är viktigt i trädgården där vi ska samla nya krafter. Tex. fågel Fenix perspektivet mot söder.

Helhetsuppfattningen och strukturen är det viktigaste. Utan en grundtanke är balans och harmoni svårt att åstadkomma. En trädgård ska ge trygghet och stabilitet året runt. Den bör vara tidlös men ändå spännande, samt fungera som en källa för glädje, inspiration, återhämtning och motion.

Detta är lite av Feng Shui´s tankesätt, som jag vet fungerar lika bra nu som för 5000 år sedan. Mycket verkar kanske redan bekant, men kom ihåg den kinesiska trädgårdskonsten var banbrytande, den kom till för kejsare som ville bli ihågkomna för evigt.